16:00

Fristad GoIF

Referat: Vedums AIS - Fristad GoIF

Blytung förlust mot Fristad!

Precis som i förra årets seriefinal mot Elmer/Fåglum vid samma tidpunkt blev det i söndags återigen förlust mot Fristad. Förutsättningarna på förhand var glasklara, minst en poäng för att ha en realistisk chans på seriesegern, men helst seger.

Matchen började dock allt annat än bra när en chansboll helt plötsligt friställde en av Fristads forrwards efter bara några minuter. Vårt försvar hamnade på linje och ensam med Håkan var 0-1 ett faktum efter ett iskallt avslut. Det här var absolut inte det vi tänkt oss, men samtidigt kanske spänningen släppte efter Fristads ledningsmål.

I vårens möte lagen i mellan hade Fristad ett klart bollinnehav i den första halvleken och dominerade med ett fint passningsspel, men söndagens match fick en helt annan karaktär. VAIS vann betydligt fler närkamper och större delen av spelet förlades på bortalagets planhalva. Inte minst Daniel Möller var ett riktigt föredöme och vann allt i luften på innermittfältet. Fristad kändes hela tiden farliga i sina omställningar, men inget av lagen förmådde skapa några jätteheta målchanser.

Efter ca 35 minuter kom så den efterlängtade kvitteringen och det var ett riktigt mästerverk. Fredrik Möller skar in i planen från sin vänsterkant och vackert placerade in bollen högt i den bortre burgaveln. Så långt kändes det målet högst motiverat och även i halvlek var känslan att vi kanske varit det något bättre laget så långt.

Tyvärr blev bilden lite annorlunda i den andra halvleken där Fristad startade betydligt bättre, inte minst de första 20 minuterna. Håkan fick sträcka ut ordentligt vid ett tillfälle för att rädda en förlupen boll precis under ribban. Matchen ändrade karaktär från att vara ganska jämn och tuff till att bli en mer böljande tillställning. Det här brukar sälla gynna oss och så blev fallet även den här gången.

Eftre hand lyckades vi ändå jämna ut spelet och även skapa en del bra kvitteringschanser. Vi gjorde också en del förändringar för att förändra matchbilden, bla genom att gå ner på trebackslinje. Tre bra lägen sticker ut mest, Daniel Möller fick ett bra läge med vänsterfoten, men fick inte riktigt tid att avsluta på ett bra sätt. Efter en misslyckad utrusning av den allt annat än förtroendeingivande Fristad målvakten fick Tommy Jonsson mer eller mindre öppet mål, men han hade inte riktigt balans vid skottillfället och chansen rann ut i sanden. Undertecknad fick nästa möjlighet i kamp med samme målvakt, men sammanstöttningen vid en höjdboll landade i ribban och ut.

Därtill hade vi också en högst diskuterbar straffsituation där en Fristadspelare fick bollen på armen inne i straffområdet. Den för dagen inte helt lyckosamme domaren Göran Fredriksson valde konstigt nog att fria trots högljuda protester och den typen av marginaler har man definitivt inte råd att ha emot sig i en seriefinal!

Vår sista kraftansträngning kom sedan av sig litegrann när Daniel Möller blev utvisad efter sitt andra gula kort med ca 5 minuter kvar. Vi fösökte forcera i alla fall, men Fristad kunde utan större problem hålla undan tiden ut.

Efter matchen fanns bara en stor tomhet hos alla. Känslan efter den första halvleken där vi kommit tillbaka efter en tuff inledning var att matchen lutade mer åt vår favör. I den andra halvleken lyckas vi däremot inte alls prestera så bra som vi kan och som behövs för att slå serieledaren. Att vi har kapaciteten råder det inget tvivel om och därför känns det ännu mer bittert att vi inte kan göra en bättre matcj när det behövs som mest.

Fristad gjorde inte heller några av sina bättre insatser för året och visade inte alls upp samma höga standard som i våras. Trots det vinner de matchen och med det säkerligen också hela serien och det är givetvis en styrka och dessutom har de marginalerna på sina sida.

För egen del handlar det nu om att ladda om efter fyra på papperet riktigt tuffa matcher i höstinledningen. Pressen har delvis försvunnit, men jag kan lova att alla är beredda att offra mycket i kampen om kvalplatsen. Vi har fortfarande allt i egna händer, men samtidigt gäller det att i princip vinna varje match.

Svårt att ge någon överbetyg när man känner att alla kan lite bättre. Jonatan Lundén visade dock utmärkta ledaregenskaper och var bra matchen igenom.

Skribent: Marcus Wallin

mån 28 maj 2007, 19:00 Fristad GoIF - Vedums AIS 0 - 1